Alle projecten

Wat is er gerealiseerd?

Wat is er gerealiseerd?

Dankzij vele bijdragen van de Vrienden van Oudshoorn hebben we de afgelopen jaren vele mooie projecten voor de bewoners van het verpleeghuis kunnen realiseren. Tijdens de Corona periode lagen veel zaken stil. Toch konden we in aangepaste vorm ook toen nog wel een aantal dingen doen. Hieronder een overzicht van de projecten en activiteiten die dankzij de Vrienden gerealiseerd zijn:

 

Vriendenfeest

Op 30 juli 2021, de dag van de Vriendschap, hebben we een Vriendenfeest georganiseerd, waarbij een muzikaal Vriendencadeautje is gegeven aan bewoners.

 

Schoentje zetten en een Sinterklaastekening maken voor opa/oma in Oudshoorn

                                       

Jaarlijks mogen de (achter)kleinkinderen van de bewoners van Oudshoorn half november hun schoentje zetten. Gezien de onzekere situatie vanwege Corona hebben we er in 2021 voor de zekerheid voor gekozen om het schoentje zetten te wijzigen in het Sinterklaastekening maken voor opa/oma in Oudshoorn.
De (achter-)kleinkinderen van bewoners hebben thuis een Sinterklaas tekening gemaakt voor opa/oma in Oudshoorn. Met hulp van de Vrienden heeft Sinterklaas alle kinderen die zo lief zijn geweest om een tekening te maken voor opa of oma een cadeautje gegeven.

 

Kas

In de tuin van Oudshoorn hebben we een tuinkas gerealiseerd. De tuinclub is hier actief met het kweken van allerlei (moes)tuinplantjes. Er wordt van alles in en rondom de kas verbouwd. Vaak herkenbare groente zoals kapucijners, wortelen, tuinbonen, aardbeien en radijs. De tuinclub leden genieten van het doen maar alle andere bewoners genieten van alles wat er groeit en bloeit in de Oudshoorntuin.

 

Tuinhuis

Dankzij een gift van een echtpaar dat in Oudshoorn heeft gewoond, konden de Vrienden in augustus 2021 een tuinhuis realiseren. Bewoners en hun familieleden genoten er zeer van, tot storm Eunice op 18 februari 2022 het tuinhuis helaas heeft weggeblazen. Met giften van een bewoonster die met haar partner vaak gebruik maakte van het tuinhuis, werd het mogelijk om het tuinhuis in versterkte vorm te herbouwen. Inmiddels wordt er weer volop van dit heerlijke plekje in de tuin genoten.

     

 

Kast met poppen

We hebben een kast met dertien hand- en vingerpoppen geschonken met voor bewoners herkenbare dieren. Tijdens activiteiten worden de poppen gebruikt om verhalen te vertellen en muziek te luisteren. Dit biedt mooie momenten van afleiding, contact en gezelligheid met bewoners. In februari 2022 heeft het uitbureau deze bijvoorbeeld een verhaal geschreven en aan bewoners verteld op de muziek van Carnaval der dieren.

De set wordt door het uitbureau uitgeleend, zodat hij ook gebruikt kan worden door de medewerkers van de woningen en familieleden van bewoners.

 Qwiek up + transportkar (zodat de Qwiek up makkelijker te verplaatsen is en daardoor door nog meer bewoners gebruikt kan worden

De qwiek up is een unieke projector die foto’s en films met geluid kan projecteren op een muur of plafond. Hij wordt in Oudshoorn gebruikt om op woningen en tijdens verenigingen te genieten van concerten maar ook van een wandeling door een stad, over het strand of door het bos.

Voor de individuele bewoner kan er een USD stick gevuld worden met persoonlijke foto’s en muziek. Door deze stick in de Qwiek up te doen kan de bewoner een fotoalbum op de muur of plafond bekijken.

Voor de bewoner die minder mogelijkheden heeft en veel in bed ligt kunnen de qwiek up beelden een stukje afleiding bieden door ze boven het bed te projecteren. Zo heeft een bewoner die uit Vlissingen kwam in het laatste stukje van haar leven foto’s van Vlissingen en beelden van het strand bekeken. En zoals zij het zo mooi verwoordde: “weer even thuiskomen”

In 2012 was het helaas niet mogelijk om de Sinterklaasbingo in Oudshoorn live te doen. Sinterklaas en zijn Pieten namen de bingo op en via de Qwiek up werd op alle woningen Bingo gespeeld

De Vrienden van Oudshoorn hebben recentelijk een aanvulling bij de Qwiek aangeschaft. Met deze zogenaamde Qwiek connect kan door een eenvoudige manier van beeldbellen een live video verbinding tussen de cliënt en zijn of haar familie worden gelegd. Door de levensgrote projectie op de muur of plafond is het net alsof familie bij de cliënt of bewoner op bezoek is. Na het maken van de connectie, kan de cliënt in alle privacy fijn samenzijn met familie of geliefde. En elke afstand is te overbruggen. Hoe mooi is het om even bij te praten met je 95 jarige zus in Den Haag of met je broer die in Canada woont!

 

Rolstoelfiets

In 2011 is de rolstoelfiets geschonken aan de Oudshoorn bewoners. De kosten van het onderhoud van de fiets worden al jaren door De Vrienden betaald. De rolstoelfiets was in het voorjaar van 2022 aan vervanging toe.

Wij als Vrienden vinden dat elke Oudshoorn bewoner de ervaring van wind door je haren op de fiets moet kunnen beleven! Daarom hebben we een nieuwe rolstoelfiets geschonken, die op 21 april 2022 is overhandigd en inmiddels veelvuldig wordt gebruikt.

 

Bus

Sinds vele jaren zorgen we als Vrienden van Oudshoorn dat de rolstoelbus beschikbaar is voor bewoners. Met vrijwillige chauffeurs, vrijwillige begeleiders en medewerkers van Oudshoorn realiseren we daarmee uitstapjes voor bewoners. Dit varieert van een bezoekje aan Avifauna, naar het strand in de zomer en rondritten. Maar ook individuele wensen zoals naar het huwelijk van je zoon, of een verjaardag, of voor de laatste keer naar je oude huis, worden met de bus uitgevoerd. Met behulp van sponsoring door diverse bedrijven betalen we het benodigde onderhoud en andere jaarlijks terugkerende kosten.

rolstoelbus

 

Dromenproject

Ieder mens heeft een onvervulde wens of een droom of gewoon iets wat je nog graag zou willen (doen). Om bewoners in de gelegenheid te stellen hun kleine en soms wat grotere wensen te vervullen financieren de vrienden de droomweken: bewoners schrijven hun wens op een wolkje in de dromenvanger en samen met het Uitbureau wordt er gekeken welke wensen uitvoerbaar zijn.

We proberen zoveel mogelijk wensen/dromen uit te laten komen. Zo zijn een aantal bewoners naar hun favoriete voetbalclub geweest, heeft een bewoner die dol is op feestjes een feestje kunnen geven voor zijn medebewoners en een andere bewoner wilde graag taart voor de medebewoners en de verzorging!

En een bewoner wilde graag naar de kapper, dus zodra dat weer kon is ze door de kapster in de watten gelegd!

 

De tijd geritst

Al  tien jaar lang kopen de Vrienden van Oudshoorn de fotoboeken voor de Tijd geritst, een intergenerationeel programma waarbij een tiental bewoners in gesprek gaan met tien leerlingen van Yuverta, een VMBO school in Alphen aan den Rijn. Na een gedegen voorbereiding gaan de gesprekken over het leven van de bewoner. Van de vijf gesprekken worden verslagen gemaakt en met input en de foto’s die we van familie krijgen wordt een prachtig boek gemaakt. Deze boeken worden op een feestelijke slotavond door de leerlingen aan de bewoners overhandigd.

Nachtwacht

Op 1 maart 2022 konden we realiseren dat de Nachtwacht on tour drie weken lang op het Dorpsplein stond. Na de feestelijke opening stond deze reproductie op ware grootte drie weken lang centraal bij alle activiteiten op de woningen.
Er werd geschilderd, de Nachtwachtquiz werd gedaan en er werd muziek uit de eeuw van Rembrandt van Rijn geluisterd.
Ook was er een meet en greet met de Nachtwacht en zijn schilder op het Plein en is de ‘Nacht van de Wacht’ georganiseerd, waarbij Rembrandt van Rijn en het meisje op het schilderij op avonden in de woningen met bewoners toastten op Rembrandt. Er werd verteld over bijzondere weetjes rondom de Nachtwacht en muziek geluisterd uit de tijd dat de Nachtwacht is geschilderd. Om even voor 11 uur ’s avonds verwelkomden Rembrandt van Rijn en het ‘Nachtwachtje meisje’ de medewerkers die de nacht wacht van Oudshoorn zijn.

 

Muziek

We hebben drie Haerman Kardon bluetooth speakers go and play geschonken. Daarmee nemen begeleiders bewoners wekelijks een aantal keren individueel en inspelend op de bewoner en het moment, mee in de muziek om hem/haar een prettig moment bezorgen. Juist nu er steeds meer bewoners in Oudshoorn wonen die een specifieke individuele muzieksmaak/keuze hebben. Denk hierbij uiteraard aan de Rock en rol in al zijn soorten en maten, maar ook Hawaï muziek en djembé muziek. Hoe fijn is het als een bewoner zijn/haar ‘eigen’ muziek kan ervaren en door het moment van samen luisteren het gevoel krijgt dat hij/zij er mag zijn!

Vriendenfeest

Jaarlijks organiseren de Vrienden van Oudshoorn samen met het uitbureau het Vriendenfeest, eind juli rond de dag van de Vriendschap. In 2022 kon dat weer op het Dorpsplein, waar bewoners genoten van een optreden van de seniorenzanger. Daar was het op 28 juli gezellig druk.

Omdat de Alstroemeria de bloem van de vriendschap is kreeg elke woning die dag een bos van deze prachtige bloemen.